Haastattelu: KS-Kengitys Joni Tuomainen

05.04.2025
Haastatellut: Iina-Julia Saarinen
Haastateltavana: Joni Tuomainen/KS-Kengitys

Näin keväällä keskustelun aiheena  ovat astutuskausi, tamman valmistelu ja näinollen myös varsat.

Ajatuksen haastattelusta varsan kavionhuoltoon liittyen, sain ensimmäisestä aikuisiällä omistamastani varsasta. Olin tuolloin 26-vuotias, ja melko napakkaluontoisen 1-vuotiaan "helikopterimaisen" orin omistaja, joka oli juuri kahlannut läpi kaikki oppaat, verkkokurssit ja luennot hevosen käyttäytymiseen ja kouluttamiseen liittyen. Tiimistä kuitenkin puuttui se yksi oleellinen tekijä, eli kengittäjä, jota hieman kauhullakin lähdin etsimään aiempien, etenkin nuoruudessani saamieni kokemusten vuoksi.

Ei ole hevosta karvoihin katsominen, mutta jalkoihin kyllä on, sillä Hevoshierojaksi opiskellessani sain hyvin nopeasti huomata minkälaisia ongelmia jalkojen ja kavioiden virheelliset asennot hevosille pahimillaan voi aiheuttaa. Olisin kaivannut kengittäjää, joka olisi ollut valmis työskentelemään varsan ehdoilla, auttamaan minua kouluttamaan varsani turvalliseksi kengitettäväksi/vuoltavaksi tekemällä yhteistyötä ja kuuntelemalla ohjeita, sekä opastamaan minua tekemään kengättömän varsan välihuollot kavioihin vuolujen välissä.

Halusin kovasti tällä kertaa toimia toisin kuin edellisten hevosteni kanssa, jotka valitettavasti saivat melko usein raspista, joutuivat pitämään jalkoja väkisin ylhäällä, tai pahimmassa tapauksessa niitä kengitettiin liian lyhyeen kavioon, tai liian pieneen kenkään, josta seurasi mm. kavioniveltulehduksia.

Törmäsin Jonin tiliin sosiaalisessa mediassa, ja oli upeaa huomata kuinka Joni työskenteli pehmeitä arvoja käyttäen hevosten kanssa. Hänellä oli lukuisia positiivisia palautteita asiakkailta ja vaikeatkin hevoset tuntuvat muuttuvan helpoiksi Jonin käsissä. Tämä sai minut valitsemaan Jonin haastateltavaksi. Joten eiköhän hypätä alkusanoista itse asiaan, ja Jonin haastatteluun!

1. Kuka olet ja miten päädyit alalle?

Olen 43-vuotias miehen alku Keski-Suomesta. Nuorena miehenä kuljin tallilla ystäväni kanssa, jolloin sain ensikosketuksen hevosiin. Sen jälkeen kuitenkin urheilu vei ja hevoset unohtui. Nyt myöhemmin nykyisen puolisoni kautta hevoset asuvat pihassa ja kiinnostuin niiden kokonaisvaltaisesta hoitamisesta, myös kavioiden vuolusta ja kengityksestä. Lopulta, kun meidän herkän Sentti-hevosen kengitys aiheutti puolisolleni valtavaa stressiä, ajattelin että voisin opiskella asiaa ja alkaa itse kengittämään omat hevosemme. Mitä pidemmälle opiskelin kengitystä, sen enemmän siitä innostuin. Lopulta tein siitä uuden ammatin itselleni.

2. Haluaisimme kuulla kengittäjän näkökulman siihen, mitä varsan tulisi osata ennen ensivuolua, jotta se sujuu turvallisesti, sekä käsittelijälle, kengittäjälle, että tietenkin myös hevoselle?

Varsan pitäisi osata pyynnöstä nostaa jalkansa ylös, pitää sitä rennosti ylhäällä ja samalla pystyä seisomaan tukevasti kolmella muulla jalallaan. Tämä vaatii varsan käsittelijöiltä asiaan paneutumista, hevonen/varsa oppii kyllä nämä taidot, kun sitä rauhallisesti ja selkeästi opetetaan positiivisessa ilmapiirissä. Harjoitukset voidaan aloittaa jo hyvinkin nuorena ja edetä vähän kerrassaan. Tärkeintä koulutuksessa on kiinnittää huomiota varsan rauhalliseen ja rentoon mielentilaan, silloin tilanne on varmasti sekä miellyttävä että turvallinen kaikille osapuolille.

3. Mitkä ovat suurimmat haasteet ensivuoluissa?

Tämä riippuu siitä mitä varsan kanssa on tehty tai jätetty tekemättä. Yleisiä haasteita on ihan normaalit asiat eli varsa ei oikein tiedä miten tilanteessa tulisi olla. Tähän voi olla syynä joko liian vähäinen harjoittelu tai vääränlainen harjoittelu ja koulutus.

4. Minkä ikäisenä ja minkälaisilla huoltoväleillä olisi ihanteellisinta aloittaa, sekä ylläpitää kavionhuoltoa?

Varsan jalkojen käsittelyn voi aloittaa käytännössä melkein heti syntymän jälkeen. Jalkoja voi nostella ja puristella muutamien sekuntien ajan aluksi, jotta varsa tottuu siihen, että ihminen koskee ja käsittelee niitä. Erityisen tärkeää nuoren varsan kanssa on ehtiä antaa jalka alas/pois ennen kuin varsa itse sitä pyytää eli harjoituksien tulisi olla erittäin lyhyitä. Jos omassa tallissani olisi nuori varsa, tarkistaisin kaviot päivittäin ja tekisin toimenpiteitä tarvittaessa. Varsinkin varsan ensimmäisten elinkuukausien aikana kannattaa seurata tarkasti kavioita ja jalka-asentoja, jotta voidaan vielä tehdä korjauksia. Itse suosittelen aikuisille hevosille vuoluväliksi 4-6 viikkoa riippuen kavion kasvun vauhdista, mutta tiheämpikään vuolu ei ole haitaksi, etenkään varsoilla.

5. Talviaika tuottaa usein harmaita hiuksia meille kaikille, miten helpottaa kengättömän varsan kavioiden pitoa talviaikaan? Milloin voimme ajatella bootsien käyttöä esimerkiksi aktiivisesti liikkuvalla varsalla, joka halutaan pitää kengättömänä

Minusta tässä pätee ihan samat asiat kuin aikuisillakin kengättömillä. Varsoilla voidaan käyttää bootseja, kunhan vain löytyy sopivan kokoinen bootsi, joka istuu hyvin jalkaan.

6. Ensikengitys on usein jännittävä tapahtuma kaikille osapuolille. Mitä koet, että tulee huomioida ennen ensikengitystä? Mitä taitoja varsan tulisi osata ennen ensikengitystä?

Se perustaito mikä tarvitaan vuolussa pätee myös ensikengitykseen eli, että varsa/nuori hevonen osaa seistä hoitopaikalla rauhallisena yksi jalka ilmassa ja loput jalat maassa. Sen lisäksi olisi hyvä, että ensikengityksen ajankohta olisi suunniteltu tarkkaan, eikä hetken mielenjohteesta alettaisi lyömään kenkiä kavioihin. Suunnitelmallisuudella varmistetaan nimenomaan riittävä aika varsan kengitykseen totuttamiselle. Asiaa kannattaa harjoitella useita viikkoja ennen oikeaa kengitystä koputtelemalla jalkoja vasaralla ja totuttamalla varsaa kengän ja vasaran aiheuttamiin ääniin ym. Mikäli itsellä ei ole aikaa tai osaamista opettaa varsaa kengitykseen, suosittelen käyttämään apuna koulutettua eläintenkouluttajaa. Ammattilaiseen sijoitettu raha maksaa hevosen elämän aikana itsensä varmasti moninkertaisena takaisin. Usein tämä totuttelutyö jää kengittäjille, ja jos heillä ei ole osaamista kouluttaa hevosta, lopputulos voi olla heikko. Silloin siitä koituu pitkäaikainen ongelma sekä hevoselle että hevosen omistajalle. Vaikka kengitystilanteessa hevonen oppii myös miten toimia kanssani, en ole ensisijaisesti hevosten kouluttaja, vaan kengittäjä. Siksi olisi tärkeää, että kengityskoulutuksen pohjatyö tehdään rauhassa ennen kuin kengittäjä tulee paikalle.

7. Olen huomioinut, että teet myös kavionhuoltoa hevosille jotka syystä tai toisesta, ovat haastavampia huoltaa. Mitä koet tärkeimmiksi asioiksi huomioida mikäli varsa alkaa esittää merkkejä ettei kavionhuolto olekaan kohta enää sujuvaa? Kuinka mielestäsi tulisi edetä näissä tilanteissa?

Kyllä, olet huomioinut ihan oikein. Olen huomannut, että varsojen kohdalla ei usein puhuta mistään muusta kuin ajasta. Mikäli jokin työvaihe ei ota sujuakseen, älä pakota tai mene eteenpäin kavionhuollossa, vaan ota aikaa. Opeta rauhassa ja palaa tarvittaessa vähän taaksepäin. Me kaikki tiedämme, että hevonen on viisas eläin, joka oppii nopeasti ja tekee niin kuin halutaan, kun se luottaa siihen, että tilanne on turvallinen. Ja kuten aikaisemmin mainitsin, kannattaa ottaa yhteyttä eläintenkouluttajaan matalalla kynnyksellä, jos havaitsee, että kavionhuolto ei meinaa sujua.

7. Mitkä ovat oman toimintasi ydinarvoja ammatissasi?

Minulle on tärkeää, että hevosta kunnioitetaan ja sitä kuunnellaan. Myös hevoset ovat yksilöitä kuten me ihmisetkin. En koskaan oleta,että jokainen varsa/hevonen toimii samalla tavalla kuin toinen. Toiset tarvitsevat enemmän sitä aikaa ja toisille käy kaikki. Haluan, että kengitys on hevoselle kuukauden paras hetki, ei sen painajainen.

KS-Kengitys Instagram

Yhteystiedot:

p. 0449785865

kskengitys@gmail.com

📸 Saija Laaksonen