sv-Lausunto 12.6.2024

10.07.2024

LAUSUNTO LUONNOKSEEN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEKSI HEVOSTEN HYVINVOINNISTA

Luonnoksessa on otettu hyviä asioita huomioon. Mielestämme ongelmaksi saattaa muodostua säädösten liiallinen tulkinnanvaraisuus. Ehdotammekin asioiden muotoilua niin, että niitä on helppoa tulkita sekä tarvittaessa valvoa.

3 § Kohtelu, kielletyt ja sallitut välineet ja laitteet

Tämä osio on periaatteessa hyvä. Varusteissa on kuitenkin monia turvallisuuteen liittyviä asioita, jotka olisi hyvä huomioida. Toivoisimme lisättävän ainakin, että kuolainsuitsiyhdistelmä ja kuolaimettomat suitset ovat eri asia. Tietynlaisen kuolaimettoman turpahihna käytettynä mitalla 1,5 cm saattaa olla vaarallinen. (Kuolain toki mainitaan tekstissä jo). Turpahihnan kireyden määritelmä kuolainsuitsiin 1,5 cm on erittäin hyvä ja selkeää mittaa on helppo valvoa.

Vaihtaisimme lauseen: " Varusteiden valinnassa tulee pyrkiä siihen, että ne eivät aiheuta hevoselle ruhjeita tai hankaumia" lauseeksi: Mikäli varusteet aiheuttavat ruhjeita tai hankaumia, on niiden käyttö välittömästi lopettava.

Jalkojen sitomiseen lisäisimme poikkeuksen. Joskus tallilla, jossa ei ole pakkopilttuuta, eläinlääkäri voi joutua käyttämään astutusliinoja tutkimusta ja hoitoa tehdessään oman turvallisuutensa vuoksi. Tämä tulee sallia. Mielestämme myös "luonnossa astumiseen" saatetaan joskus tarvita astutusliinoja, molempien hevosten turvallisuutta takaamaan. "Luonnollista astumista" pakkokeinoin liinoilla, tulisi kuitenkin tarkastella kriittisesti ja miettiä vastustelevan tamman kohdalla keinosiemennystä.

4 § Sosiaaliset suhteet

Kosketus lajitoveriin vaikuttaa hevosen hyvinvointiin merkittävästi ja on ehdottoman tärkeää huolehtia, että tämä tulee asetuksella pakolliseksi asiaksi järjestää.

Kuitenkaan esitetty tapa järjestää kosketusmahdollisuus tallissa, ei voi mielestämme olla ainoa tapa. Ihmiselle tulisi jättää mahdollisuus itse valita vaikkapa yhteistarhaus TAI karsinakosketus. Ehdottaisimme tähän ennemmin aikarajaa, joka vuorokaudessa sosiaaliseen kanssakäyntiin ja kosketusmahdollisuuteen hevoselle tulee järjestää. Näin jää ihmisen omaan harkintaan, miten tämä on tallin tiloissa turvallisinta järjestää, yksilöt huomioiden.

Hevosen yksinoloon ei tulisi jättää mitään oikeutusta. Kahden hevosen tallissa, toisen hevosen menehtyminen on ainoa syy, miksi hevosen pitää sietää yksinoloa ja tämän ajan pitää olla maksimissaan 2 vrk. Tämäkin aika on hevoselle aivan liian pitkä, mutta hevosen siirto toiseen talliin tai kaverihevosen saanti saattaa joskus viedä aikaa.

Yksinolo voi aiheuttaa pienessäkin hetkessä hevoselle ahdistusta. "Yksin talliin jättäminen niin, että hevonen vaikuttaa hyvin kiihtyneeltä, yleensä pahentaa eroahdistusta eikä suinkaan paranna sitä" (Tuire Kaimio, Hevosen kanssa 2004)

Hetkellinen yksinolo esimerkiksi toisen hevosen maastolenkin ajan on luonnollisesti ok, kunhan hevonen on systemaattisesti opetettu yksinoloon. Yksinolon opetuksen tärkeys olisi uskoaksemme hyvä mainita tässä yhteydessä.

5 § Lisävaatimukset varsojen sosiaalisille suhteille

"Tästä voidaan poiketa, jos hevoset ovat kengitettyjä ja vaarana on, että ne vahingoittavat toisiaan."

Tämä lause antaa mahdollisuuden kiertää kaikkia pykälän vaatimuksia. Ehdotamme tilalle lausetta: Tästä voidaan poiketa, mikäli hevonen on pakko kengittää takajaloistaan terveydellisistä syistä hokkikenkään ja tämän vuoksi on vaarana, että ne vahingoittavat toisiaan.

7 § Ruokinta ja juotto

Asiasisällöltään hyvä kokonaisuus ja selvästi hevosen hyvinvointia parantava säädös. Rehuruokinta tulisi toteuttaa ehdotuksen mukaisesti, mutta niin, että talliyrittäjiä tuetaan tässä asiassa taloudellisesti.

Hevosala on monesta syystä taloudellisesti ahtaalla. Valtio ei lue hevosalaa maatalouteen, (mikä on sinällään jo erikoinen asia.) Tästä syystä hevosalaa ei tueta eläinten hyvinvointisäädöksiä miettiessä samoin, kuin tuotantoeläinten kohdalla.

Tosiasia on, että mikäli valtio ajaa säädöksillä talliyrittäjän liian ahtaalle ilman tukea, ei tässä maailman taloustilanteessa talliyrittäjää pysty auttamaan asiakkaatkaan.

Eläinten ei pidä tietenkään kärsiä ihmisen aiheuttamasta talouskriisistä, joten mikäli valtio ei hevosalaa halua eläinten hyvinvointiasioissa tukea, kannattaa asennoitua siihen, että hevosala tulee taantumaan mittavasti suomessa siirtymäajan sisällä.

Haluamme muistuttaa, että hevosalaan yhdistyy monella tapaa ihmisen liikunta ja positiivinen vaikutus mielenterveyteen. Mielestämme olisi hyvä tarkastella todennäköistä taloudellista seurausta mahdollisimman laajasti jo etukäteen.

Hevosen ravitsemukselliset ja ruokintafysiologiset tarpeet tulee määrittää niin, että tiedetään mitä nämä tarpeet ovat. Muuten tätä asiaa on mahdotonta toteuttaa, saati valvoa.

10 § Laitumia ja tarhoja koskevat vaatimukset

Mielestämme aitausten kokoon liittyvät säännöt vaikuttavat hevosten hyvinvointia huonontaen, parantamisen sijaan. Sähköaidan kieltäminen tulee hyvin todennäköisesti aiheuttamaan vaaratilanteita. Ajatukset ovat hyviä, mutta käytännössä vastaan tulee raha ja tila. Tarhojen kokojen miettimisen sijaan, ehdotamme hevosen ulkoilulle minimi aikaa vuorokaudessa (8h/vrk), jo olemassa olevien tallien kohdalla.

Ehdotukset ovat oikein hyviä uusien tallien kohdalla.

Mitä tarhojen pohjaan tulee, on mielestämme tärkeää määrittää tällekin asialle minimi. Ehdotammekin, että säädöksellä turvataan hevoselle minimissään karsinan kokoinen alue (9m2) kuivaa tilaa tarhaan. Tämän pystyy toteuttamaan alueen rajaamalla, hyvin pienellä budjetilla. (yhteistarhauksessa paikkoja oltava useampi, tai kuivan alueen mitat suhteutettuna pihaton sisävaatimuksiin.)

Lause pohjan pitävyydestä tulisi poistaa. Kenelläkään ei ole mahdollisuutta Suomen sääoloissa taata hevoselle läpi vuoden joka ikinen päivä pitävää pohjaa. Tämä lause saattaa heikentää hevosen hyvinvointia, koska hevonen ei pääse enää mahdollisen liukastumisen riskin vuoksi ulos millään riski säällä. Suhteessa riski loukkaantua liukastuessa on merkittävästi vähäpätöisempi, kuin mitä liikunnan ja ulkoilun puutteesta aiheutuvat haitat hevoselle ovat.

12 § Tallin ilmanvaihto

Määrät pitää selvästi ilmoittaa. Mikä on haitallinen lukema?

13 § Pihattoa koskevat erityisvaatimukset

" Pihatossa tulee olla mahdollisuus kytkeä hevoset ruokinnan ajaksi." Mikäli momenttiin jätetään tämä lause, tulee säätää myös se, miten kauaksi toisistaan hevoset tulee kytkeä. Liian lähekkäin sidotut eläimet voivat aiheuttaa pahoja vammoja toisilleen. Lisäksi hevonen tulee opettaa seisomaan sidottuna päästään. Vetopaniikki on jo nyt turhan yleinen ongelma hevosilla.

Suosittelisimme ennemmin käyttämään pihattohevosia varten varattuja sairauskarsinoita ruokintaan, mikäli laumassa esiintyy levottomuutta tai jahtaamista ruokinnan aikana.

----

Suomen Hevosurheiluliitto on valtakunnallinen yhteistyöorganisaatio, joka kokoaa niin ammattilaiset, kuin harrastajat toimimaan yhdessä. Liitto haluaa olla aktiivisesti vaikuttamassa nyt ja tulevaisuudessa nimenomaan hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tutkittuun tietoon perustuvan hyvinvoinnin takaaminen, ei poista kilpailumahdollisuutta tai vähennä hevosen kapasiteettia, päinvastoin.

12.6.2024 Hämeenlinnassa

Suomen Hevosurheiluliitto. ry

Y-tunnus 3427131-9