Talvikausi - Hevosen kylmänkestävyys
Kirjoittaja: Kikka Seppä
Olin eräänä päivänä australianterrierirotuisen koirani kanssa normaalilla päivälenkillämme. Lämpötila huiteli nollan pinnassa, maassa oli lunta, mutta sitä ei satanut. Oli siis melko tavallinen perustalvipäivä. Koirallani ei ollut takkia, tai mitään muutakaan vaatetta yllään. Kävelimme vanhemman pariskunnan ohi. He olivat jääneet tienristeykseen ehkä odottamaan jotain. Pariskunnan naisoletettu kommentoi jo hyvän matkan päästä että "voi noita pikkutassuja, eivätkö ne palellu?". Miesoletettu täydensi vaimoaan: "Eikö tuolla koiralla ole ollenkaan takkia?". Katsoin hölmistyneenä pariskuntaa ja sanoin: "Tällä koiralla on kaksinkertainen turkki; päälliskarva ja pohjavilla, lisäksi sen ruumiinlämpö on ainakin asteen korkeampi kuin minun, sehän paistuu jos puen sille tällä kelillä toppatakin." Hiljaisuus täytti ilmatilan ohittaessamme pariskunnan.
![](https://4f551fda73.clvaw-cdnwnd.com/089774d3e08f5a8db26f10fb6700bf2f/200000219-90a7190a73/KAisa1.jpeg?ph=4f551fda73)
Sama aihe puhuttaa myös hevosihmisiä. Tai oikeastaan, ehkä vielä enemmän someyleisöä. Minäkin olen todistanut kuinka ilman loimea, omassa tarhassaan talvella ulkoilevasta shetlanninponista on otettu kuva, jaettu se someen, ja kuvan perusteella tehty eläinsuojeluilmoitus. Ei varmaan ollenkaan uppo-outo tilanne kenellekään hevosten kanssa toimivalle.
Miten siis on, kestääkö hevonen kylmää ja olisiko hevonen itse mielellään talvella sisällä lämpöisessä karsinassa, vai ulkona pihatossa kavereiden kanssa? Pärjääkö hevonen ilman loimea talvella? Entä milloin hevonen puolestaan tulisi loimittaa? Tämä on todella mielenkiintoinen aihe, Ja koska oma kokemukseni perustuu lähinnä käytäntöön ja talleilla opittuun, niin lähdetäänpä ottamaan asiasta selvää.
Hevostietokeskuksen sivuilla sanotaan aiheesta seuraavasti: "Hevonen on tasalämpöinen eläin mikä tarkoittaa, että sen ruumiinlämpötila pysyy suhteellisen vakaana ympäristön muuttuvissa olosuhteissa. Tämä perustuu siihen, että hevonen säätelee elimistön lämmöntuottoa ja -hukkaa erilaisten lämmönsäätelymekanismien avulla." (Hevostietokeskus 2015).
Asia tulikin siis selväksi kertaheitolla. Vai tuliko? Ehkä on kuitenkin syytä syventää asiaa hiukan. Palaan siis takaisin Hevostietokeskuksen sivuille etsimään lisää tietoa. Varaan myös kirjastoomme hevosen hyvinvointia käsitteleviä kirjoja mahdolliseksi lähdeaineistoksi. Ryhdyn etsimään artikkeleja. Hevostietokeskukselta niitä kyllä löytyykin varsin monta. Pureudun siis ensin niihin.
MITEN HEVONEN MUODOSTAA LÄMPÖÄ TALVELLA?
Lämpöä muodostuu jatkuvasti aineenvaihdunnan ja ruoansulatuksen yhteydessä. Lisäksi hevoset kykenevät tuottamaan lämpöä hormonitoiminnan ja ihmissilmälle näkymättömän lihasvärinän avulla. Pitää kuitenkin osata erottaa lämpöä tuottava lihasvärinä, pelkovärinä ja palelemisesta johtuva lihasvärinä, joka on jo silminnähden voimakasta. Lämpöä syntyy lisäksi sitä enemmän mitä enemmän hevonen syö (Hevostietokeskus 2015). Tämä onkin mielenkiintoinen asia. Itse olen aiemmin ollut siinä luulossa että lisäämällä väkirehua talvikaudella hevonen saa energiaa lämmön tuottamiseen. Väkirehua ei kuitenkaan voi hevoselle paljoa lisätä. Kyse on siis mitä ilmeisimmin heinästä.
Hevosen talviruokinta vaikuttaakin olevan kaikin puolin keskeisessä roolissa kylmänkestävyyden kannalta, ja nimen omaan karkean rehun lisääminen pakkasilla. Karkearehujen lämmöntuotantovaikutus on nimittäin suurempi kuin väkirehujen. Lisäksi tiettyjen rehujen, kuten valkuais- ja kuitupitoisten rehujen sulatuksessa muodostuu runsaasti lämpöä. Tästä johtuen pitäisi ensisijaisesti nostaa karkean rehun määrää talviruokinnassa (Hevostietokeskus, n.d.). Näin se taas on kertaalleen todistettu: luulo ei ole tiedon väärtti.
HEVOSEN KARVAPEITE
Hevosen karvapeitteellä on erittäin tärkeä tehtävä lämmöneristyksessä. Vettä hylkivän ominaisuutensa lisäksi hevosen karvapeitteen sisällä on ilmakerros, joka toimii eristeenä. Lämmöneristykseen vaikuttaa lisäksi ihon ja ihonalaisen rasvakerroksen paksuus, karvapeitteen tiheys sekä paksuus, sekä pintaverenkierto (Hevostietokeskus 2015). Tämä asia tuli kyllä selväksi työskennellessäni hevostallilla. Minä onneton olin mennyt loimittamaan hevosen, joka oli ehtinyt kasvattaa jo kunnon talvikarvan ja kyseisen hevosen oli tarkoitus ulkoilla talvikausi ilman loimea. Loimitus pilasi tietenkin koko jutun, ja hevonen menetti ilmakerroksensa. Ei tullut kehuja, ei.
KYLMÄNKESTÄVYYS
Hevoselle ei siis edellä kerrotun perusteella tule helposti kylmä, kunhan pidetään huolta riittävästä, ja oikeanlaisesta ruokinnasta, sekä karvapeitteen lämmöneristysominaisuudesta. Hevosella on itseasiassa monia eri keinoja säädellä ja ylläpitää ruumiinlämpöään. Sellaisia ovat muun muassa suojan etsiminen, lisälämmitys ja lämmönsäätely pitkällä aikavälillä. Hevonen voi etsiä suojaa joko kääntymällä tuulensuuntaa vasten tai se voi hakeutua suojaan. Lämmittäessään itseään lisää hevonen voi pörhistää karvan tai turkin, täristä ja liikkua, tai pienentää verenkiertoa jaloissa, hännässä ja korvissa. Pitkän aikavälin lämmönsäätely tapahtuu puolestaan paksumman ja tiheämmän talvikarvan kasvattamisella ja suuremmalla energian kulutuksella, kuten edellä mainitulla syömisen lisäämisellä (Steenbergen, Hulsen 2012, s. 89).
Toisaalta hevosia, joilla on paksu ja tiheä talvikarva, ja jotka työskentelevät talvikaudella maneesissa, tai joita valmennetaan, voi paksu talvikarva haitata. Hevoset eivät pysty luovuttamaan ympäristöönsä lämpöä ja hikoilevat siksi enemmän ja helpommin. Lisäksi paksu talvikarva kuivuu huonosti. Silloin on tietenkin aiheellista lyhentää karvaa ja käyttää loimea. Normaalisti ruokitun hevosen lämpöneutraali alue on –5:n ja +25:n asteen välillä. Näiden lämpötilojen välillä hevonen kykenee ylläpitämään ruumiinlämpönsä melko hyvin normaalina. Kylmäänkin on hevonen toki totutettava, ainakin muutaman päivän ajan. Huomionarvoista on, että ihminen tuntee kylmän paljon aikaisemmin kuin hevonen ((Steenbergen, Hulsen 2012, s. 89).
Elena Autio ja Minna-Liisa Heiskanen toteavat Suomen Hevostietokeskuksen julkaisussa Hevosten pihattohoito, että hevoset havaitsevat pienetkin erot pitopaikan mikroilmastossa. Tällöin ne hakeutuvat kylmällä ja tuulisella säällä lämpimämpiin ja tuulensuojaisiin paikkoihin, tai ne muuttavat kehon asentoa ja suuntaa, tai sitten hevoset seisovat ja lepäävät toistensa lähellä, jolloin niiden ympärille muodostuu lämpimämpi mikroilmasto. Myös häntä, harja ja vuohiskarvat suojaavat hevosen kehon herkkiä kohtia sen kääntäessä takapään tuulta päin. Aurinkoisella säällä hevoset ottavat puolestaan aurinkokylpyjä eli seisovat kylki aurinkoon päin käännettynä, jolloin aurinko lämmittää mahdollisimman suurta pinta-alaa (Autio, Heiskanen 2013, s. 23).
Säätilaa tulisikin aina arvioida kokonaisuutena. Hevoselle haastavin säätila on parin plussa-asteen lämpötila yhdistettynä vesisateeseen ja tuuleen. Vesi- ja räntäsade kastelevat hevosen karvapeitteen, jolloin sen lämmönhukka ympäristöön lisääntyy ja lämmöneristysarvo vähenee. Myös tuulen nopeus vaikuttaa lämmönhukan määrään. Kylmässä ympäristössä tuuli lisää lämmönhukkaa, mikä jäähdyttää kehoa. Kuitenkin, koska hevonen on melko kylmänkestävä eläin, sille pääsääntöisesti ei tarvitse käyttää loimea. Loimesta onkin hevoselle eniten hyötyä vesi- ja räntäsateella, sekä tuulisella ja viileällä säällä (Autio, Heiskanen 2013, s. 16 ja 26). Tietenkin on hyvä muistaa, että jokainen hevonen on yksilö erilaisine tarpeineen ja elämäntilanteineen.
![](https://4f551fda73.clvaw-cdnwnd.com/089774d3e08f5a8db26f10fb6700bf2f/200000221-65b7565b76/talvihepat%202012-2013%20087.jpeg?ph=4f551fda73)
KARSINASSA VAI PIHATOSSA?
Olisiko siis hevonen mieluummin talvella sisällä lämpimässä karsinassa vai ulkona tarhassa tai pihatossa laumassa kavereiden kanssa? Luonnossa hevoset elävät laumoissa. Saaliseläimenä hevonen tarvitsee lauman suomaa turvaa. Yksin elävän hevosen pitää olla valppaampana suurempi osa ajasta kuin laumassa elävän. Tämän vuoksi pitkäaikainen yksinolo rasittaa hevosen elimistöä. Hevonen saa siis parhaiten levättyä silloin kun sillä on turvallinen olo. Se ei tarkoita siis sitä, että hevonen tuntisi olonsa turvallisimmaksi karsinassaan yksin ollessaan. Ympärivuorokautisesti ulkona asuvat hevoset lepäävät makuulla enemmän kuin tallissa pidettävät (Kaimio 2004, s. 33-34).
Nykyään jo tiedämme laumassa elämisen muutkin hyödyt, kuten sosiaalisten suhteiden ylläpidon, mahdollistamisen liikkumaan paikasta toiseen ja hevosen lajityypillisen elämän mahdollistumisen. Eikä tässäkään pidä varmasti mustavalkoinen olla, se mikä sopii yhdelle hevoselle, ei välttämättä sovi toiselle. Ihan jo eri roduilla on erilainen kylmänkestävyys.
ROTUOMINAISUUKSIA
Kylmän ilmaston hevosrodut kestävät kylmää paremmin kuin lämpimän ilmaston hevosrodut. Shetlanninponilla tai Suomenhevosella on paljon parempi kylmänkestävyys vankan ruumiinrakenteensa, paksun ihonsa ja karvapeitteensä, hyvän rehujen hyväksikäyttökyvyn ja sosiaalisen luonteensa ansiosta, jolloin ne viihtyvät talviaikana laumoissa, kuin lämminverihevosella, jolla on kevyt ruumiinrakenne, ohuempi iho ja karvapeite, heikompi rehujen hyväksikäyttökyky ja reaktiivinen ja vähemmän sosiaalinen luonne. Unohtamatta tietenkään ikää ja terveydentilaa (Autio, Heiskanen 2013, s. 24-25).
LOPPUUN POHDINTAA
Oma tietoni hevosen kylmänkestävyydestä on rajoittunut lähinnä siihen että hevonen kestää paremmin kylmää kuin märkää ilmaa, se kääntää takapäänsä tuulta vasten, ja että talvella lisätään ruoan määrää, jotta hevonen pystyy lämmittämään itsensä. Senkin olin kuitenkin ymmärtänyt väärin. Kun lähtee kirjoittamaan tällaista artikkelia, mistä ihan oikeaa tietoa itsellä ei ole paljoakaan (vaikka ehkä luulin niin), avaa lähdeaineistoon tutustuminen mahdollisuuden oppia ihan älyttömästi, ei vain kirjoitettavan artikkelin aiheesta, vaan kaikesta hevosen kanssa toimimiseen ja hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Kirjoissa sekä netin artikkeleissa oleva tieto todellakin vie mennessään, ja ainakin minulle tuli ihan valtava halu oppia ihan kaikki! Haluan lukea kaiken mitä viisaammat ovat kirjoittaneet. Tutkittua tietoa hevosten hyvinvoinnista on jo onneksi paljon enemmän kuin vaikkapa vielä kymmenen vuotta sitten.
Suomen Hevosurheiluliitossa olemme tällä samalla matkalla: tuomassa uutta tietoa päivänvaloon ja oppimassa hevosistamme hevosten hyväksi, ja myös omaksi inspiraatioksemme. Tervetuloa tälle elämänmittaiselle matkalle mukaan!
![](https://4f551fda73.clvaw-cdnwnd.com/089774d3e08f5a8db26f10fb6700bf2f/200000223-911f0911f2/20210214_105411600_iOS%281%29.jpeg?ph=4f551fda73)
LÄHTEET:
Autio, E. & Heiskanen, M-L. (2013). Hevosten pihattohoito. Suomen Hevostietokeskuksen julkaisuja 11. Suomen Hevostietokeskus ry.
Hevostietokeskus (16.12. 2015). Lämmönsäätelyn perusteita.Lämmönsäätelyn perusteita | Hevostietokeskus
Hevostietokeskus (n.d.). Hevoset kylmässä pitoympäristössä. Hevoset kylmässä pitoympäristössä | Hevostietokeskus
Hevostietokeskus (16.12.2015). Hevosten sopeutumismekanismit. Hevosten sopeutumismekanismit | Hevostietokeskus
Kaimio, T. (2004). Hevosen kanssa (valokuvaus Minna Tallberg). WSOY
Steenbergen, M. & Hulsen, J. (2012). Hevoshavaintoja: Katso, mieti, toimi. Into & Taito